OBVESTILO ZA JAVNOST

Objavil

DSC07583 1024x667 - OBVESTILO ZA JAVNOSTOBVESTILO ZA JAVNOST – PRELIV V REŠETU NA CERKNIŠKEM JEZERU

Veliko je bilo že vprašanj glede sanacije preliva v ribniku Rešeto, zato vas obveščamo, da bo sanacija potekala v drugi polovici meseca avgusta 2018. Po 3 letih zbiranja soglasij in mnenj smo pridobili kar vsa. Naj vam samo naštejemo katera, da si boste predstavljali zakaj je trajalo toliko časa: Agencija za vode, Ministrstvo za okolje, Inštitut za raziskovanje Krasa, Zavod za ribištvo, Ministrstvo za kmetijstvo, Agrarna vaška skupnost Dolenje Jezero, Notranjski regijski park ter Zavod za varstvo narave.

Ker je celotna sanacija same pregrade ocenjena na 55.000 EUR, smo se odločili, da se pristopi samo k interventni sanaciji preliva (ker ne potrebujemo gradbenega dovoljenja), katera je ocenjena na 12.000 EUR.

Tako se bo saniralo samo del, katerega je visoka voda odtrgala v decembru 2015. Na pomoč nam je priskočila Občina Cerknica, katera bo pokrila stroške v višini 50%, ostalih 50% sredstev pa moramo pridobiti sami. Trenutno razmišljamo o pridobitvi kratkoročnega kredita ali limita.

Pri nabiranju sredstev bi nam lahko na pomoč priskočili tudi tisti, kateri so bili najbolj ”glasni” pri kritiziranju in širjenju neresnic po družabnih omrežjih in gostilniških debatah, da vodstvo RD zavaja člane, da se bo sanacija realizirala (omenjeni se bodo sami našli v tem odstavku).

Preliv bomo sanirali po projektni dokumentaciji, ki jo je financirala Agencija za vode, izdelalo pa podjetje Hidrotehnik ob pomoči RD Cerknica. Pred samim začetkom sanacije, je potrebno izmeriti nadmorske višine jezov pri Sitarici in na cesti proti Javornikom (Brkinov laz).

Veliko se vas bo spraševalo, zakaj pregrade na sanira Agencija Republike Slovenije za okolje oziroma Ministrstvo za okolje in prostor? Tukaj vam lahko podamo informacijo, da le tega ne morejo, ker sama pregrada (objekt) ni vrisan v kataster vodnih objektov.

Predvidevamo, da bo sanacija izvedena v roku enega tedna, zato se vam za nevšečnosti že v naprej opravičujemo.

V imenu UO, Miha Urh, predsednik RD Cerknica.