Navadni ali potočni ostriž Perch, Barsch, Persico reale, (Perca fluviatilis) Linnaeus, 1758

Objavil

Razpoznavne značilnosti: 
Telo je sorazmerno visoko in sploščeno.Ustna reža seže do oči in je nekoliko poševna. V ustni votlini so številni drobni zobje. Kot pri vseh zastopnikih družine ostriževcev, se škržna poklopca končujeta v ostrem kotu in imata koščeno bodico. Luske so močno priraščene in nazobčane. Hrbtna plavut je dvojna, plavutnice ne prvi so trnaste, na drugi pa, razen prve do tretje, mehke. Hrbet je temno zelen do temno rjav, boki svetlejši v enakem tonu, trebuh pa umazano bel. Od hrbta navzdol se razteza 6 do 9 navpičnih temnih pasov, praviloma v barvi hrbta. Na koncu prve hrbtne plavuti je črno modra pega. Hrbtni, prsni in repna plavut so umazano sive z rumenkastim odsevom, trebušni in podrepna pa rdečkasti. Zraste tudi nad 30 cm. V Cerkniškem jezeru so primerki, veliki preko 40 cm.

Način razmnoževanja: 
Drsti se od srede marca do junija, večinoma v aprilu in maju. Samica odlaga lepljive ikre v dolgih trakovih na vodne rastline, potopljene veja ali kamenje, šele nato sledi oploditev po enem ali več samcih.

Vode, ki jih naseljuje: 
Številne evropske stoječe in počasi tekoče vode, seže globoko v Azijo. Ni ga v Španiji, na Apeninskem polotoku, v Dalmaciji, Grčiji in na visokem severu. Je družna riba, predvsem stoječih voda (jezera, akumulacije, mrtvice). Izrazit ribojed; napade tudi sorazmerno velik plen in ne izbira med ribjimi vrstami. Pri nas je bil v devetdestih leti prejšnjega stoletja zanešen v Cerkniško jezero v katerem se je izredno razmnožil. Njegova populacija se je že skoraj izenačila s populacijo ravno tako alohotne rdečeperke.

Kako ga lovimo: 
Zaradi svoje požrešnosti in velikega števila je ostriž zanimiva športna riba. Na ostriža vijačimo, muharimo in beličarimo (praviloma s plovcem). Hlastno zagrabi celo sorazmerno veliko blestivko, predvsem tako, ki se suče. Prav rad prime tudi na potopko in potezanko bele ali rdeče barve, včasih tudi na suho muho. Na Cerkniškem jezeru je lov nanj dovoljen tudi na naravne vabe kot so koščki ribe in drobovina (koščki jeter). Prijema hlastno in vabo globoko požre. Posebno večji ostriž nudi med utrujanjem precej odpora. Prisoten je praktično povsod po jezeru, čeprav se največji primerki zadržujejo predvsem v globji vodi struge stržena.

Meso je izredno okusno in komaj srtljivo. Pred pripravo je treba ribo sleči, ker ima debelo in trdo kožo ter močno priraščene luske. Izvrstni so ostrižji fileti. Ostriž ima sicer predpisano lovno dobo, nima pa lovne dolžine. Na Cerkniškem jezeru je dovoljeno upleniti do 5 kg ostrižev na lovni dan. Nekaj od njih si lahko preberete v posebni rubriki na naši spletni strani.