Linj, Tench, Schleie, Tinca, (Tinca tinca) Linnaeus, 1758

Objavil

Razpoznavne značilnosti:
Močno telo je sploščeno, gobec majhen, s po eno tipalko na vsakem koncu ustne reže, Značilne so sorazmerno majhne oči in izredno drobne luske, ki jih prekriva debel sloj sluzi; odtod žargonsko ime »šlajm«. V vaseh okoli Cerkniškega jezera mu pravijo tudi »šlajn«.
Govori se, da je njegova sluz za ribe zdravilna in da se poškodovane in ranjene ribe pridejo drgnit obnje. Veljali naj bi za nekakšne »ribje zdravnike«.
Barva telesa je rjavo zelena, boki imajo zlato rumen lesk, trebuh pa je mlečno bel. Riba je lahko svetlejša in temnejša, odvisno od življenjskega okolja. Plavuti so vedno temne in značilno zaokrožene. Zraste nad 50 cm in doseže tudi nad 3 kilograme teže, zlasti v toplejših vodah, na primer v Cerkniškem jezeru. Samca linja ločimo od samice po večjih trebušnih plavutih.

Način razmnoževanja:
Drsti se od maja do julija. Samica odlaga veliko število zelo drobnih lepljivih iker na vodne rastline. Njihova drst je še posebej bučna, saj se skupine drstečih rib v večjih ali manjših skupinah podijo med vodnim rastlinjem in čofotajo po vodni gladini.

Vode, ki jih naseljuje:
Naseljuje vso Evropo, razen Dalamcije, Albanije, Peloponeza, sredozemskih otokov (razen Sicilije) in visokega severa. V južno Skandinavijo seže do iste višine kot bolen. Za razliko od slednjega, pa najdemo linja tudi v Angliji in na Irskem. Čeprav ljubi predvsem toplejše, zarasle, stoječe ali počasno tekoče vode z blatnim dnom, prenese tudi hladnejše vode evropskega severa. je pretežno talna riba in zelo trdoživ. Obstane celo v vodah s prav malo kisika, včasih prezimi kar v mulju. V Sloveniji je dokaj razširjen. V vodah Ribiške družine Cerknica v velikem številu živi v Cerkniškem jezeru, kjer predstavlja eno najpomembnejših rib v jezeru. Zasledimo ga tudi v potoku Rak in v spodnjem delu Cerkniščice.

Kako ga lovimo:
Linj je zelo cenjena riba za športni ribolov, saj je borben kot krap, pa še zelo previden. Nanj beličarimo s plovcem ali brez njega, v poštev pride tudi talni ribolov. Primerne vabe so sir, kruh, testo, žganci, krompir, koruza. Vabo vsrkava, zato prijemlje počasi. To ribič zazna po rahlem poskakovanju plovca, če lovi z njim. Ko linj začne vabo požirati, vleče plovec pod vodo. Šele tedaj zategnemo. Zapet se silovito upira, skače iz vode in sili pod korenine obvodnega grmovja ali med vodne rastline. Zaradi tega je potrebna pri utrujanju dokajšnja spretnost.

Meso je trdno, okusno in ne preveč srtljivo. Zato je še danes zelo cenjen in na različne načine pripravljen obrok v kuhinjah v vaseh okoli Cerkniškega jezera. Pripravljajo ga na najrazličnejše načine, tudi dimijo. Še posebej je okusen ocvrt v veliki količini vrelega olja – in to s kožo vred. Sladokusci iz okolice Cerkniškega jezera pravijo, da je koža najboljša. Nekaj receptov za pripravo linja boste našli v rubriki recepti za pripravo.

(opisi rib so povzeti po knjigi Svetina, M.,1982 : Sladkovodno ribištvo na Slovenskem. Ljubljana: Ribiška zveza Slovenije. Dodali smo le nekatere lokalne posebnosti.)