Rdečeperka, Red Eye, Rotfeder, Scardola, (Scardinius eryhropsalmus) Linnaeus, 1758

Objavil

Razpoznavne značilnosti:
Telo je visoko in sploščeno. Ustna reža je majhna in zelo poševna. Oči ima rumeno rdeče. Luske med trebušnima in predrepno plavutjo se končujejo v ostrem trebušnem robu, po čemer se med drugim loči od rdečeoke, ki ima ta del trebuha zaobljen. Hrbet je rjavo zelen do olivno siv, boki bleščeče medeno rumeni, trebuh pa srebrno bel. Prsni in hrbtna plavut so oranžne, ostale živo rdeče. Rdeča barva plavuti se proti korenu stopnjuje. Odtod je riba dobila ime. Plavuti so lahko tudi bolj blede, kar je odvisno od okolja. V Cerkniškem jezeru zraste do dolžine 40 cm in doseže težo nad 1 kilogram.

Način razmnoževanja: 
Drsti se od aprila do junija v jatah na obraslih plitvih obrežjih. Samci dobijo drstni izpuščaj.

Vode, ki jih naseljuje: 
Naseljuje vso Evropo, razen Španije, sredozemskih otokov in Peloponeza ter visokega severa. Je družna riba stoječih in počasi tekočih voda. Zadržuje se predvsem ob obraslih obrežjih v zgornjih vodnih plasteh. V slovenskih vodah je zelo pogosta. Leta 1969 je bila iz postojnske Pivke naseljena v potok Cerkniščica od koder se je hitro in temeljito razširila po celem Cerkniškem jezeru, kjer je hitro postala prevladujoča vrsta.

Kako jo lovimo: 
Rdečeperka je za športni ribolov izredno pomembna, ker je večja in zapeta na trnku nudi močnejši odpor. Lovimo jo z beličarskim priborom, praviloma s plovcem. Najprimernejša naravna vaba je kruh oziroma testo. Vabo navadno globoko požre, zato ni treba z zategom prav nič odlašati. Lov je najuspešnejši v toplem, soparnem vremenu. Za športnega ribiča je rdečeperka vabljiva še zaradi tega, ker pogosto hlasta za zračno hrano in nanjo zelo uspešno tudi muharimo. Takrat je tik pod vodno gladino in ponujeno vabo takoj prime. V vodah RD Cerknica je dovoljen uplen do 5 kilogramov rdečeperk.

Njeno meso je kljub številnim drobnim srtem, ki jih s pravilno pripravo nevtraliziramo izredno okusno. Ker je najbolj množična riba v Cerkniškem jezeru in ribolov nanjo ni zahteven, jo znajo v okoliških vaseh pripraviti na številne načine. Nekaj zanimivih receptov za njeno pripravo boste našli v rubriki recepti za pripravo.