Menek , Burbit, Quappe, Bottatrice, (Lota lota) Linnaeus, 1758

Objavil

Razpoznavne značilnosti: 
Ima podolgovato in valjasto, od predrepne proti repni plavuti vedno bolj ploščato telo. Tudi glava je sploščena. Široka ustna reža je nekoliko podstojna, v gobcu pa so majhni ščetinasti zobje. Pod spodnjo čeljustjo je daljša tipalka, na zgornji, ob nosnicah, pa dve manjši. Prva hrbtna plavut je zelo kratka, druga pa izredno dolga in seže do zaokrožene repne plavuti. Prav tako dolga je predrepna plavut. Prsni plavuti sta veliki, trebušni pa tik pod njima, pomaknjeni še nekoliko naprej. Majhne luske so komaj vidne, izdatno pokrite s sluzjo. Osnovna barva telesa je rjava do olivna, boki so svetlejši, trebuh pa rumenkast ali umazano bel. Po vsem telesu in plavutih je značilno marogast. Zraste do 60 cm (2 kg), izjemoma tudi več.

Način razmnoževanja: 
Drsti se od novembra do marca, zlasti pa decembra in januarja. Samica odloži od 1,000.000 drobnih iker na peskovito dno ali vodno rastlinje.

Vode, ki jih naseljuje: 
Živi v jezerih in tekočih vodah srednje in severne Evrope. Ljubi čisto vodo s primernimi zavetji, da se podnevi lahko skrije. Je izrazit nočni ribojed in zelo trdoživ. V naših vodah živi v Cerkniškem jezeru, najdemo ga v potoku Rak in tudi v spodnjem toku Cerkniščice. Vendar je njegova populacija zaradi vse pogostejših presihanj v Cerkniškem jezeru in potoku Rak dodobra zdesetkana. Tudi onesnažen spodnji tok Cerkniščice mu ne ustreza več.

Kako ga lovimo: 
Ribolov na menka v vodah RD Cerknica ni dovoljen.

(opisi rib so povzeti po knjigi Svetina, M.,1982 : Sladkovodno ribištvo na Slovenskem. Ljubljana: Ribiška zveza Slovenije. Dodali smo le nekatere lokalne posebnosti.)